A laminált forgácslapok, vagyis bútorlapok a környezetkímélő és költséghatékony tulajdonságaiknak köszönhetően felváltják a tömör fát a bútor gyártás során! Ennek következtében a bútorlap szabászatok bútorlap felhasználása is egyre dominánsabb. Az alapanyagok széles választéka miatt, egyszerűsödött az igényeknek megfelelő egyedi bútorok készítése.

Bútorlapok fajtái:

Laminált bútorlap

a legelterjedtebb típus alacsony ára miatt, többnyire faforgácslap, színezete sokrétű a rajta található műanyag borítás folytán. Főleg a bútorok testét készítik belőle, de ajtók készítésére is alkalmazzák.

Fóliázott bútorlap

erős tulajdonságú lap, kinézetében sokszínű, hiszen alkalom nyílik minták, marások alkalmazására a fólia alatt, amely lehet egyszínű és erezetmintás is.

Színfurnérozott bútorlap

ez a típus magasabb árkategóriába tartozik, a préseléssel – figyelve a mintára- előállított lapot egy hordozó anyagra dolgozzák fel, amely például rétegelt lemez vagy faforgácslap. A külső hatások ellen kezelhetik olajjal, páccal illetve lakkal.

Rétegelt bútorlap (rétegelt lemez)

igen erős, tartós bútorlap, az előállítás során az egymáshoz merőlegesen ragasztott és préselt rétegek kevésbé hajlamosak a vetemedésre, felületi kezelése a színfurnérozott bútorlappal azonos.

Tömör fa

megfelelő előállítási technológia alkalmazásával a legerősebb alapanyag, az előkészítés azért nagy fontosságú, mert a nem megfelelően kiszárított fa repedhet és vetemedhet. Székláb, ágykelet, asztalláb és nagy igénybevételnek kitett bútorlap elemek készítésére használják.