Hogyan kell gondoskodni a kültéri bútorokról,

hogy hosszabb ideig szolgálák kényelmét?

Sokak számára a belső udvar, kert a ház büszkesége. Kétségtelenül a legjobb hely a szabad órák eltöltésére, ha kellemes az idő. Rengeteg különböző szempont járul hozzá egy csodálatos otthoni szabadtéri élményhez. Semmi sem járul hozzá jobban Ön és családja kényelméhez, mint a terasz bútorai.

Sajnos a legtöbb ember számára terasz bútora egész évben kültéren marad, és ki van téve az elemeknek. A terasz bútorai attól függően, hogy milyen anyagokat tartalmaznak, szépségében, praktikumában és biztonságában is romlik minden évben, ha kívül marad. Szerencsére néhány dolgot megtehetsz az elkerülhetetlen lelassításáért.

Már vásárlás előtt gondoljon bútorai

megóvására, figyeljen a szempontokra.

Ha elővigyázatos, akkor nem kell foglalkoznia a terasz bútorok elhasználódásával. Mindig csalódás látni, hogy mennyire kopnak, csúnyúlnak a terasz bútorai minden évben amikor hó esik rá, jég képződik rajtuk, majd megolvad. A kültéri bútorok beszerzése előtt számos szempontot érdemes figyelembe kell venni. 

  • A megfelelő anyagválasztás
  • Szükséges karbantartás
  • Tárolási módszerek

Anyagtípus

A kültéri bútorok különféle anyagokból készülnek. A fém és a fa a leggyakoribb klasszikusan elérhető anyag az időjárásálló bútorokhoz. A modern korban műanyag és kompozit anyagok egyaránt rendelkezésre állnak. Mindezeknek különféle jellemzői vannak, amelyeket figyelembe kell venni. 

Fa bútorok

A fa rendkívül elegáns és gyönyörű, mégis sok karbantartást igényel az ápolásuk. Nem tárolható könnyen esőre, rovarokra és penészre érzékeny. Szilánkosodhat, kellemetlen sérüléseket okozva a család minden tagjának.

Fém bútorok

A fém kissé tartósabb és könnyen tárolható, de különféle problémákkal is jár. Hideg, kemény és nehéz. Nem esik szét könnyen, de az elemeknek kitéve rozsdásodni fog. A karbantartás nehézkes feladat, és órákig tartó acélgyapottal történő csiszolásal lehet a képzősött rozsdát eltávolítani.

Műanyag bútorok

A műanyag és kompozit székek modern találmánynak számítanak, és számos előnnyel rendelkeznek a klasszikus anyagokkal szemben. Kényelmesebbek, mert kevésbé kemények és hidegek, mint a fém, de ergonomikus formákká alakíthatók. Könnyűek és könnyen tárolhatók. Súlyának, kényelmének, formatervezésének és tartósságának köszönhetően a kompozit és műanyag terasz bútorok igen elterjedtek.

Megfelelő karbantartás

Sok mindent megtehet a terasz bútor élettartamának meghosszabbítása érdekében. A karbantartás az egyik ilyen. A legtöbben nem is gondolnak a teraszbútorok karbantartására, de mindenképpen szükséges. Ha a terasz készlet több részből áll, mindenképpen húzza meg az anyákat és csavarokat. Különösen igaz ez fa és kompozit bútorok esetében. Ha fa vagy fém, rendszeresen hozzá kell adnia egy réteg lakkot vagy poliuretánt. 

Fontos figyelembe venni az Ön által használt vagy használni kívánt áttelelő tárolási módot is. Néhány lehetőség közül választhat. Bútorait beviheti egy tárolóba. Bútorait tárolhatja kültéri tető alatt is, például a teraszon, és a téli tartós teraszbútorok is rendelkezésre állnak, hogy megvédjék asztalát és székeit a téli időben, miközben a szabadban maradnak.

Ha mindig szabadon hagyhatja őket fedetlenül, csak ne csodálkozzon, amikor egy-két éven belül új terasz bútorokat kell vásárolnia. 

Fenntartja a terasz szépségét

Akár egy elegáns kompozit bútort vásároltál, akár egy rusztikus fa asztal és szék kombináció van a teraszodon, a karbantartás nagymértékben növeli befektetésed tartósságát és hosszú élettartamát. 

Az első dolog, amire emlékeznie kell, a bútorok megfelelő karbantartása, például éves lakkréteg festése vagy néhány csavar meghúzása. Ezután vegye fontolóra áttelelési stratégiáját, például fedél használatát vagy bútorának behozását. Természetesen mindez a választott stílus és anyag alapján változik.

A bútorok gondozása, vagy akármi, ami a tulajdonában van elengedhetetlen, ha meg akarja növelni az élettartamukat.